Èric Vinaixa, cantant, músic, compositor i productor (Barcelona, 11 de Juliol de 1977), fill de Miravet. Comença a estudiar música als 6 anys i, un any més tard, a tocar instruments, progressivament, en funció del moment que viu (acordió, bombardí, fiscorn baix, trombó de pistons, trombó de bares) fins a arribar al seus instruments principals, guitarra, piano i veu. Comença a escriure ben aviat, influït per la música que el fa despertar i que li marca el camí. A partir dels 15 anys entra a formar part en diferents bandes, escrivint el seu propi material com a part del repertori, i col·laborant en diversos projectes, tant en directe com a l’estudi.

Des de 2002 lidera el grup de rock Rodamons, amb qui té 2 discos enregistrats, “Temps Millors” (PICAP, 2005) i “Mama” (PICAP, 2008). Amb Rodamons comença a guanyar ressò mediàtic després d’acumular diversos premis, com “Gamarock” o “En Potència” de Catalunya Cultura, fins a rebre el DISC CATALÀ DE L’ANY 2005, que atorga anualment Ràdio4, pel seu primer treball “Temps Millors”. Actua en les principals sales catalanes (com Bikini o Luz de Gas), al Palau de la Música de Barcelona, televisions i radios, en festivals de renom (com el Senglar Rock ) o a les Festes de la Mercè de Barcelona i, fins i tot, al Camp Nou (en els actes de celebració del títol de Lliga 2004-05), sempre amb una posada en escena carregada de força i energia, seguint els patrons de les bandes de rock dels setanta.

A partir del 2006, comença els seus projectes en solitari, tocant en diferents clubs, pubs, locals i petits teatres, normalment sol, acompanyat només de la seva inseparable guitarra Tanglewood, oferint un repertori que es deixa portar pel moment, a cavall dels clàssics que l’han protegit des petit i de la seva pròpia música, en un espectacle anomenat “Llarga vida al Rock’n’Roll”. En solitari també ha voltat pel món oferint concerts a llocs insòlits com Japó (Tokyo), Cuba (Ciemfuegos, Santa Clara, La Habana), Tailandia (Chiang Mai) o la República Txeca (Praga). Ha participat en el disc “Història de Catalunya en cançons 2.0” (PICAP, 2009), juntament amb d’altres músics de parla catalana. Des de 2007 també escriu, coordina i produeix diferents músiques per a bandes sonores i espots publicitaris.

Al Desembre del 2010 presenta el seu primer disc en solitari, “La famosa gemma de Galveston”, que ofereix un registre més íntim al que ens té acostumats a veure amb Rodamons.

Al 2011 participa en el disc de “La Marató de TV3” amb el tema “La clau de tot ets tu”, una versió del “While you see a chance” d’Steve Winwood. El disc ven més de 170.00 còpies.

A principis del 2012, el director de cinema Ventura Pons utilitza el tema “Escac i mat” com a part de la B.S.O de la pel·lícula “Any de Gràcia”, protagonitzada per Rosa Maria Sardà, Oriol Pla, Santi Millan i Amparo Moreno. I participa en el disc  de “La Marató per la pobresa”.

L’estiu del 2013 surt al mercat el seu segon treball en solitari, “Insinuacions” (Picap, 2013). Un disc també escrit, arranjat i produït per ell, que marca un punt d’inflexió en la seva carrera artística. Amb col·laboracions de luxe com la Mercè Martínez, Roger Julià, Ramon Aragall, Albert Cariteu o Joan Palet. A l’Octubre presenta el videoclip del seu primer senzill “Suplicava la reina”, on hi intervenen Andrea Montero i Alba Ribas, entre d’altres.

El concert de presentació del disc es celebra el 8 de febrer de 2014 a la sala Luz de Gas de Barcelona, amb un ple absolut. Amb aquest disc passa per llocs de prestigi, com El Teatre Grec, l’Antiga Fàbrica Damm o el Palau Robert de Barcelona. L’estiu d’aquest mateix any produeix el primer treball en solitari de Sendra, “Sóc” (Right here right now, 2015). Un disc on, a part d’encarregar-se de la producció musical i dels arranjaments, també hi enregistra gran part dels instruments (guitarres elèctriques i acústiques, pianos, orgues, acordions, percussions menors), de les veus i hi participa activament en la composició de les lletres.

El Setembre del 2017 surt la cançó “Dies de llum”, que s’acaba convertint en una de les cançons més escoltades de la Diada de Catalunya i del referendum de l’ 1 d’Octubre. I la toca en directe al Tarraco Arena (14-9) davant 5 mil persones i a l’Avinguda Maria Cristina de Barcelona (27-9) davant de 100 mil persones. A dia d’avui continua sent un dels himnes del Procés per la independència de Catalunya.

Finalment, l’Octubre del 2017, surt al mercat  el seu tercer disc en solitari “Caos a mig camí”. El seu disc més compromès, que l’ha portat a fer una gira de més de 40 concerts.

El 27 d’ Octubre es converteix en el primer músic en tocar a la Plaça Sant Jaume de Barcelona després que el MHP Puigdemont proclama i suspèn la República Catalana.

El 2 de Desembre participa en el concert celebrat a l’ Estadi Olímpic de Montjuic per la Llibertat dels Presos Polítics,  davant de 55 mil persones.

Durant el 2018 i 2019, amb la gira “Caos a mig camí Tour” ha omplert sales com Luz de Gas de Barcelona o l’ Auditori de Vilafranca, ha tocat en llocs diferents, com Londres a la Catalan Week o a la presó de Lledoners, ha passat pels principals mitjans de comunicació catalans de màxima audiència (FAQS de TV3,  Els Matins de Catalunya Ràdio, Via lliure de RAC1, Espècies Protegides de la SER, etc) i ha estat escollit per la revista Enderrock entre els 40 millors discos de l’any. La cançó “Ara” és escollida com una de les cançons de l’estiu de TV3.

Paral.lelament, fa la secció musical “7 en 5 a 5 de 7” cada setmana al programa “La primera pedra” de RAC1 amb Noemi Polls.

El novembre del 2019 surt al mercat el llibre-disc “Sota el firmament”,  homenatge al poeta Joan Salvat-Papasseit, on 26 artistes (Gossos, Txarango, Blaumut, Gemma Humet, Cesk Freixes, Tortell Poltrona, etc..) posen música als seus poemes. Èric Vinaixa tria el popular “Dóna’m la mà” i es converteix en el single del disc.

El 15 de Desembre juga el “partit dels famosos” de La Marató de TV3, que recapta més de 9 milions d’euros per les malalties minoritàries, marcant un gol.

Es preveu que entri a l’estudi per gravar nou disc a la primavera del 2020.

Podeu trobar més informació al següent enllaç de la  Viquipèdia.